Druk

Kerst is nog maar net voorbij of we tellen alweer af naar de zomer.

Read more

Althans, zo voelt het. Zeker nu we de vele weken met vrije dagen doorhollen, waarbij ik naar mijn idee continu achter de feiten aan blijf lopen. Onze dagen vullen zich met de gebruikelijke werkzaamheden, bijkomende ‘moetjes’ en zaken waar we in ons enthousiasme ‘ja’ tegen zeggen. Maar tijdens gesprekken bij de koffieautomaat (hoera, we hebben weer gesprekken bij de koffieautomaat!) begon me iets op te vallen. Op de vraag “Hoe gaat het?” klinkt opvallend vaak het antwoord: “Goed! Ja, deze week wel heel druk, maar volgende week wordt dat minder.” Zelfs toen ik een collega vroeg om koffie te gaan drinken, even bijkletsen, was haar reactie: “Leuk! Maar wel na volgende week.”

Een stuwsluis dus meer, eigenlijk. En dat elke week opnieuw.

Ik ben er eens op gaan letten. Ik zeg het namelijk zelf ook. “Een afspraak? Prima! Deze week is wel vol, maar volgende week heb ik nog alle ruimte.” En zonder dat ik het door heb, slibt die volgende week op z’n gemakje dicht. Niet gek ook, natuurlijk, als we alle afspraken die deze week niet passen, naar volgende week verschuiven. Er ontstaat een soort mee schuivende stuwdam die maakt dat onze agenda toch steeds weer volloopt. Een stuwsluis dus meer, eigenlijk. En dat elke week opnieuw.

Als je meer verplichtingen hebt die je energie kosten dan geven, dan krijg je stress. Autonomie over mijn agenda is voor mij dan ook een belangrijke factor in mijn werkgeluk. Maar ja, als ik steeds anderen blijf vragen om afspraken in mijn agenda te zetten, dan geef ik die autonomie letterlijk weg. Terwijl het gaat om afspraken waar ik energie van krijg… Kortom, het is een catch-22 die niet al te eenvoudig is op te lossen. Of wel? Kan ik momenten in mijn agenda blokken om in alle rust te werken, zodat ik de overige tijd echt ‘aan’ kan staan voor al het andere? Wie weet. Ik kan het allicht proberen. Volgende week hè, want deze week is al vol.

Volgende week ook trouwens, zag ik. Krijg je met al die vierdaagse weken en een fulltime contract. 

Herken je mijn verhaal? Laat het me weten! Maar doe maar wel volgende week dus, want deze week is nog een beetje druk … 

Foto door Maurício Mascaro