Smartphoneverbod op Franse scholen

Van de week was in het nieuws dat Frankrijk smartphones op scholen gaat verbieden.

Eerder al waren smartphones in klaslokalen verboden. Nu worden de gadgets in het gehele gebouw geweerd. Gehoopt wordt dat leerlingen weer gaan spelen in de pauzes. Of het om alle scholen gaat of slechts basisscholen, was me nog niet helemaal duidelijk.

Hoewel ik het besluit toejuich – menig docent kent de strijd tegen dat kleine schermpje – vraag ik me af of een verbod de juiste aanpak is. Verboden leiden tot stiekem gedrag, tot creativiteit in het omzeilen van regels. Creativitieit moet je aanmoedigen, maar dan liever in het leerproces.

Yondr

Waar regels zijn, zijn bedrijven die hier een (commerciële) uitdaging in zien. Zo is er Yondr, een bedrijf dat buidels heeft gemaakt waarin je je smartphone veilig kunt bewaren. Het buideltje kan slechts ontgrendeld worden door het tegen een apparaat aan te houden – een beetje zoals de beveiligingstags in kledingwinkels werken. Heb je je telefoon dus nodig, is het eenvoudig hem even te unlocken. In Frankrijk zal vermoedelijk een dergelijk systeem op de scholen worden ingevoerd.

Effecten

Ik ben benieuwd wat een deze maatregel voor effecten zal hebben. Veel weerstand, dat is zeker. En niet in eerste instantie gericht op de afhankelijkheid van social media. Scholieren zullen claimen dat ze hun telefoon nodig hebben om aantekeningen te maken, bijvoorbeeld. Of om bereikbaar te zijn. Mensen hebben namelijk hun eigen verslaving zelden door.  Toen ik mijn Facebookaccount deactiveerde was ik geschokt door de mate van ontwenning die ik ervoer in de dagen erna. Terwijl ik naar mijn idee toch helemaal niet zo vaak op dat platform was. Oei. Ik kan me zo eens voorstellen dat leerlingen, die misschien in nog hogere mate verslaafd zijn, grote moeite zullen hebben om te ontwennen.

En daarna, hoop ik, komt ook voor hen de omslag. Eentje die meer rust en ruimte in je hoofd brengt. En meer tijd voor elkaar. Dan is zo’n verbod op termijn niet meer nodig, en blijven alle smartphones als vanzelf de hele dag in de tas.