Vierkante ogen

Kinderen voor Kinderen zong er in 1992(!) al over: als je te lang naar een scherm staart krijg je vierkante ogen.

Sinds de start van de coronacrisis hebben we allemaal veel te veel tijd achter een scherm doorgebracht.

Ik ben niet de enige die na 6, 8 of zelfs 10 uur achter een scherm snakt naar een ander uitzicht. ‘s Avonds en in de weekenden zit ik vaker niet dan wel achter de computer – dat is ook een van de redenen dat ik dit blog zolang niet van een update heb voorzien. Helaas heb ik mezelf er nog niet op betrapt ook minder met mijn telefoon bezig te zijn, maar dat terzijde.

Hoe ‘detox’ je van een overvloed aan schermtijd? Drie tips die wellicht kunnen helpen.

1. De 20/20-regel

Brillenmerk Pearle noemde het verleden jaar al in een reclame: geef je ogen even wat rust als je veel met schermen werkt. Kijk na elke 20 minuten beeldschermwerk, 20 seconden de verte in. Zo geef je je ogen de kans even te ontspannen. Software op je computer kan je helpen herinneren om tijdig letterlijk wat afstand te nemen. Deze time-snacks (term geintroduceerd door Douglas Coupland in zijn roman Player One) gunnen je bovendien de kans om even na te denken in plaats van door te stomen. En terwijl je toch bezig bent; laat je schouders even zakken en haal je tong los van je verhemelte. Ik zie je lachen – heb ik je betrapt?

Een time-snack: een stukje half-vrije tijd die je juist kunt gebruiken om je gedachten even in de vrije loop te laten. Bijvoorbeeld als je computer moet laden.

Naar Douglas Coupland, Player One

2. Ga wandelen!

Aan het begin van de thuiswerkrevolutie werd het vaak gezegd: ga wandelen! We bewegen veel te weinig nu we hele dagen thuis zitten met de koffie binnen handbereik en geen collega’s om naartoe te lopen. ‘Ja, leuk advies’, dacht ik ook, ‘maar ik heb vandaag maar een half uur geen meetings en dan wil ik liever een boterham eten.’

Toen hebben we op mijn instituut het idee ingevoerd om soms wandelend te vergaderen. Je hebt echt niet altijd je camera nodig voor overleg. Zeker bij meetings waarbij ik met name in de luisterstand zit, wil ik nog wel eens mijn jas pakken en de velden in gaan. Heerlijk. Soms krijg ik verbaasde reacties, maar algemeen genomen zie ik liever de natuur dan mijn eigen gezicht in Teams. En ik kan ook nog eens beter luisteren als ik in beweging ben.

Stel het eens voor in je team, wie weet is er animo voor. En met de app ‘Ommetje‘ kun je elkaar helemaal motiveren om elke dag een frisse neus te halen.

3. Koop een blauwfilterbril

Echt geen kans om te wandelen? Je kunt overwegen een blauwlichtfilterbril aan te schaffen. Ik heb zelf niet zo’n ding, maar hoor positieve verhalen van anderen. De glazen filteren het blauwe licht van beeldschermen, waardoor je ogen minder vermoeid raken. Je koopt zo’n bril voor een paar tientjes bij de opticien of online.

Wat doe jij om je schermtijd onder controle te houden?

En voor wie wat nostalgie zoekt, Vierkante Ogen van Kinderen voor Kinderen 13:

https://open.spotify.com/embed/track/5wHDKuhQTUjAgsiqDP2XGo