Weerrecord

Het was de heetste zomer ooit.

Met temperaturen die in het zuiden van het land zo de 35 graden regelmatig overstegen, hebben we met recht te maken gehad met een warme zomer. Een echte zomer, zo eentje die zijn weerga niet kent. Het nieuws rept dan ook avond aan avond van records die verbroken worden. Nog nooit zo warm sinds het begin van de metingen, horen we dan. Het had al een recordtijd niet geregend. Het is nog nooit zo droog geweest (hoewel het record van 1976 nog staat – we wachten in spanning af).

De tweede officiële hittegolf was een feit. Ik wist niet dat de eerste al over was. Is er al een record voor ‘meeste hittegolven in een zomer’? Misschien wordt die dan ook nog wel gevestigd. Of verbroken, aangezien dit jaar het weer alle records lijkt te versplinteren. Ik vraag me af waar dat vandaan komt – die hang naar praten in grootste, warmste, droogste, koudste. Het weer doet toch wel wat het wil, waarom dan altijd in records spreken? Of het hitterecord nu wel of niet wordt gebroken met een temperatuurverschil van 0,1 graden Celsius, het was evengoed (te) warm. De kreet global warming wordt luider; het hele noordelijke halfrond lijkt onder extreme hitte te zwoegen. En klagen dat we doen.

Ik probeer doorgaans zo min mogelijk te klagen over het weer. Je kunt er toch niets aan doen en als puntje bij paaltje komt heb ik eerder een hekel aan wind dan aan regen. Maar met temperaturen die lokaal opliepen tot 37 graden en een appartement waar zelfs om middernacht de temperatuur niet onder de 30 graden wil zakken, is het soms lastig om optimistisch of zelfs maar neutraal te blijven.

Vorig jaar was het op 10 augustus ongeveer 18 graden in Nederland. Toen klaagden we ook. Dat het te koud was, en te nat. Dat de hele zomer weer verregende zoals altijd in ons koude kikkerlandje. Toen het warmer werd, met 29 graden op 29 augustus dat jaar, zijn er vast mensen geweest die dat weer te warm vonden. Het is nu, op moment van schrijven, te warm om iets te doen. Ja, een blog schrijven om te klagen over de hitte. Als jij deze post leest vrijdag is het als het goed is een beetje afgekoeld. Een deken van regen trekt over ons land heen terwijl jij dit leest. Ik kan niet wachten op de verkoeling. Uiteraard zijn er dan mensen die klagen dat het te koud is, en te nat.

Want kampioen in klagen over het weer, dat zijn we zeker. Daarin breken wel elk record.